reede, 9. mai 2014

RANDEL LÄNTS (SOTSIAALDEMOKRAADID)

Minu Euroopa

Sündmused Ukrainas ja Venemaa administratsiooni agressiivsus oma naabrite suhtes on muutnud eurooplaste arusaamu julgeolekust. Üha enam vaadatakse Euroopa Liitu kui julgeoleku tagajat. Kindlasti ärgitab praegune olukord läbi analüüsima liidu ühiseid poliitikaid ja nende efektiivsust.

Viimase aja tänuväärseim initsiatiiv on tulnud Poola peaminister Donald Tuskilt. Energiasõltumatusest (Venemaast) on Euroopas palju ja pikalt räägitud. Arutelud on aga takerdunud mõne liikmesriigi erahuvide taha. Tusk on arvamusel, et Euroopa Liit peaks ühiselt pidama energiahinna ja -tarne läbirääkimisi ning andma suurema otsustuspädevuse Euroopa Komisjonile. Samuti sisaldab ettepanek riikidevahelist solidaarsust tõrgete korral ning nõuetele vastava infrastruktuuri arendamist.

Nn energialiidu loomise idee aga näitlikustab ehedalt Euroopa Liidu praeguse otsustusmehhanismi vildakust, kus liikmesriikide erahuvid ja mõjukas majanduslobi kaaluvad üles 28 ühishuvi. Sellistel puhkudel ohverdatakse sageli peale ühiste eesmärkide ka väiksemate liikmesriikide soovid, kahtlused ja mured.

Maailm on muutunud ja koos sellega probleemid, millega igapäevaselt silmitsi seisame. Oma olemuselt on probleemid muutud üha enam piiriüleseks ning nende lahendamine eeldab riikidevahelist koostööd. Seda koostööd oleks aga eelnevalt mõistlik läbi mõelda ning tagada võimalikult paljude osapoolte kaasatus.

Öeldakse, et ravida tuleb haiguse põhjuseid, mitte sümptomeid. Antud juhul on siis põhjuseks Euroopa Liidu toimise alused. Isiklikult leian, et 28 riigi hulgas konsensuse otsimine, ja selle mitteleidmisega kaasnevate suurte riikide erahuvide prevalveerimine, on oma aja ära elanud. Selle asemele tuleb meil rajada tõeline poliitiline liit, mille eesotsas on tugev Euroopa Komisjon.

Usun ise ja seetõttu julgen ka välja pakkuda föderaalset mudelit, kus ühelt poolt on tagatud ühishuvi ja otsustamise efektiivsus, teisalt aga just nende samade otsuste tegemine õigel tasandil. Leian, et liidu huvides on suurendada Euroopa Komisjoni pädevusi ning viimane peaks muutuma tõeliseks Euroopa Liidu valitsuseks.

Komisjoni tasakaalustavaks pooleks on ühelt poolt kodanike esinduskoda - Euroopa Parlament - ning teiselt liikmesriikide valitsused. Olen arvamusel, et tulevikus peaksime rääkima kahekojalisest Euroopa Parlamendist, kus siis ühe valivad kodanikud vabade valimiste teel, teises on aga esindatud liikmesriigid. Niiviisi oleks omakorda ka tasakaalus kodanike ja valitsuste eesmärgid.


Loomulikult ei juhtu midagi üleöö. Järgmise viie aasta jooksul võiksime aga suuta muuta mõttemalli, et Euroopa on miskit kauget ja ei puutu kuidagi meisse. See oleks hea algus põhimõttelisteks muutusteks, millega tagaksime tõelise ühishuvi ja ei jätaks väikeriike isolatsiooni. Häid mõtteid ja jõudu meile selleks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar